Yapay zekâ odaklı çözümleri ve güçlü altyapısıyla kurumsal müşterilere dijital dönüşüm yolculuklarında eşlik eden Lenovo, 2024’te Türkiye bilgisayar pazarındaki liderliğini pekiştirdi. Lenovo, %24 toplam pazar payı ile genel liderliğini korurken, %32.3’lük oranla kurumsal segmentte, %26.3 ile dizüstü bilgisayar pazarında, %40.7 ile All-in-One segmentinde ve %27.7 masaüstü pazar payıyla da önemli bir oyuncu konumunda yer alıyor. Lenovo, 2025 yılına yapay zekâ, veri analitiği, siber güvenlik ve sürdürülebilir BT yatırımlarıyla yön vermeye hazırlanıyor.
DÜNYANIN lider teknoloji şirketlerinden Lenovo, inovasyon odaklı yaklaşımı ve geniş ürün-hizmet ekosistemiyle kurumların dijital dönüşüm yolculuklarına öncülük ediyor. Lenovo, hem bilgisayar ve HPC (High performance computing) alanında hem dünyanın hem de Türkiye’nin önde gelen teknoloji lideri. 2025 yılında yapay zekâ ve dijital dönüşüm odaklı büyümeye devam edecek olan Lenovo, yapay zekâdan veri merkezine, hibrit bulut altyapılarından uçtan uca dijital çözümlere kadar pek çok alanda sunduğu teknolojilerle öne çıkıyor. Lenovo, 2024 yılı performansını ve 2025 hedeflerini değerlendirerek global ve yerel pazarlardaki büyüme stratejilerini kamuoyuyla paylaştı.
Bilişim sektörü büyürken Türkiye fırsatları değerlendiriyor
Lenovo’nun paylaştığı verilere göre; küresel bilgi teknolojileri pazarının 2027’ye kadar %55 büyüyerek 3.9 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Buna karşılık, Türkiye’nin toplam ihracatında bilişim teknolojilerinin payı %1 seviyesinde. Bu da Türkiye’nin yüksek potansiyeline rağmen henüz gelişimin başında olduğunu gösteriyor.
Lenovo’dan yapay zekâya yönelik 1.2 milyar dolarlık yatırım taahhüdü
Lenovo’nun global ölçekte yapay zekâya yaptığı toplam yatırım taahhüdü 1.2 milyar doları aştı. Dünya genelinde 400’den fazla AI uzmanı, 4 global AI merkezi ve 80’den fazla AI-ready platformla Lenovo, yalnızca teknolojiyi değil çözümleri de dönüştürüyor. GPT-in-a-Box™, AIPOD™ ve Microsoft Copilot+ gibi çözümleriyle kurumlara özel hibrit yapay zekâ çözümleri sunan Lenovo, yıllık 2 milyar doları aşan AI geliriyle bu alandaki liderliğini pekiştiriyor.
Lenovo Türkiye Genel Müdürü Emre Hantaloğlu, kurumların rekabette öne çıkmasında yapay zekânın stratejik önemine dikkat çekti. Hantaloğlu, “Lenovo’nun inovasyon anlayışı, müşterilerimizin iş süreçlerine değer katacak çözümler üretmeyi kapsıyor. Yapay zekâ sadece bir araç değil, iş yapış şekillerini kökten değiştiren bir dönüşüm. Yatırımlarımız ve güçlü altyapımızla müşterilerimizin dijital dönüşümüne yön veriyoruz. Tüm bunların yanı sıra kurumların bu dönüşümde rekabet avantajı elde etmeleri için ürünlerin yanı sıra kapsamlı çözümler sunuyoruz” dedi.
Lenovo, yapay zeka çağında sektöre yön veriyor
Küresel teknoloji pazarı hızla büyürken, sunucu pazarının 2025 yılında %19.7 oranında artarak 278 milyar dolarlık hacme ulaşması bekleniyor. Türkiye özelinde ise bu pazarın 393 milyon dolara ulaşacağı öngörülüyor. Aynı şekilde, dünya genelinde veri depolama pazarının 2025 itibarıyla 35.7 milyar dolarlık bir büyüklüğe erişmesi bekleniyor. Ayrıca dünya genelindeki süper bilgisayar pazarının %30’u da Lenovo tarafından karşılanıyor. Lenovo, global PC pazarında %23.5’lik, Türkiye pazarında ise %24’lük payıyla üst üste beşinci kez liderliğini sürdürüyor.
CEO ve CIO’ların ajandasında ortak nokta yapay zekâ
2025 yılında CEO’ların en önemli gündem maddeleri arasında operasyonel verimlilik, maliyet optimizasyonu ve müşteri memnuniyeti yer alıyor. CIO’ların öncelikli yatırım alanları ise yapay zekâ, siber güvenlik, veri analitiği, iş uygulamaları ve bulut altyapıları. Lenovo, bu alanlarda sunduğu yenilikçi çözümlerle iş dünyasının dijital dönüşümünü hızlandırmayı hedefliyor.
Marka gücü ve sürdürülebilirlik odaklı büyüme
Lenovo, Türkiye’de %83 marka bilinirliği ile sektörün en güçlü markalarından biri. %62’lik satın alma değerlendirmesi oranı ve %28’lik satın alma tercihi ile tüketici gözünde yüksek güvene sahip. 2024’te Marketing Türkiye tarafından 5.kez “Tüketici Oylamasıyla En Prestijli Bilgisayar Markası” seçildi. Ayrıca sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda 2050’de karbon net sıfır olmayı hedefleyen Lenovo, “Bilim Temelli Hedefler” (Science Based Targets) tarafından onaylı sürdürülebilirlik yaklaşımını benimseyerek sektörün öncüsü konumunda.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı